Mituri despre apa de foraj
Avem tendinta sa credem ca apa din puturi/fantani/izvoare este mai pura sau ca are mai putini contaminanti. Realitatea este ca puritatea apei depinde de straturile geologice cu care a intrat in contact, atunci cand este vorba de o apa de put.
Iata mai jos cele mai frecvente mituri intalnite de noi:
-
Este mai pura cu cat forajul este mai adanc. Din pacate aceasta este o preconceptie costisitoare pentru unii. Forarea la adancimi mari (80, 100, 200m etc) nu garanteaza ca veti ajunge la o apa care sa nu necesite filtrare suplimentara pentru a fi potabila*.
-
Apa din zone de munte este mai dura. Nu intotdeauna: cantitatea de saruri de calciu si magneziu (care determina duritatea) dizolvate in apa depinde de componenta straturilor geologice cu care intra in contact apa in subteran
-
Prin fierbere apa se purifica. Fierberea apei o sterilizeaza, virusurile si bacteriile nerezistand la temperaturi atat de inalte. Atunci cand aveti apa din retea, clorinata, apa va fi microbiologic pura. In acest caz, fierberea va grabi eliminarea clorului liber (mirosul de clor specific unei ape clorinate va disparea) si, in functie de cat de mult sta apa la fiert, aceasta se poate concentra apa in saruri (O parte din apa pura se evapora, iar in vasul de fierbere vor ramane toate sarurile cu o cantitate mai mica de apa)
-
Daca o apa are un gust dulce, atunci nu are saruri sau nu este dura. O concentratie mare a sarurilor de calciu si fier pot da un gust dulceag apei. Sarurile de calciu (impreuna cu cele de magneziu) dau apei duritate. Asadar exista posibilitatea sa aveti surpriza ca in urma analizei duritatea apei sa fie mare si cantitatea de saruri asemenea.
-
Apa limpede si fara miros nu are contaminanti. Contaminantii apei sunt de multe tipuri si multi dintre ei nu au coloare sau miros, o analiza cat mai completa a apei alaturi de interpretarea rezultatelor va poate da informatia cu privire la ce contaminanti sunt in apa dumneavoastra.
-
Daca vecinul meu are apa “buna” (potabila) atunci si eu voi avea. Este probabil, dar nu sigur. Experienta ne-a aratat ca doua foraje facute unul in apropierea ceiluilalt pot avea apa de calitate diferita. De ce? Pentru ca exista posibilitatea ca intr-o zona sa fie apa din doua panze freatice, care au trecere prin straturi geologice diferite si atunci sarurile dizolvate in apa vor fi diferite si cantitatea lor asemenea.
*Potabilitatea apei se dovedeste de catre laboratoare autorizate prin examen chimic si microbiologic conform legii 458 din 2002