Testati apa din fantana inainte sau in timpul sarcinii si inainte de a o oferi sugarului
Unele ape din puturi pot avea contaminanti care pot imbolnavi bebelusii sau le pot afecta dezvoltarea. Singura modalitate de a sti daca apa din fantana este sigura pentru bebelus este sa o testati.
Este important sa testati apa pe care o utilizati pentru a bea sau a pregati formula de lapte praf pentru bebelusi. Aceasta poate fi apa imbuteliata, de la robinetul de la chiuveta de bucatarie, un dozator pe usa frigiderului, un sistem de tratare cu un robinet separat langa chiuveta sau un ulcior de filtrare.
Bebelusii prezinta un risc mai mare de a fi afectat de contaminantii apei.
Bebelusii beau mai multa apa pentru dimensiunea lor decat copiii mai mari si adultii. Creierele si organele in curs de dezvoltare ale bebelusilor pot fi ranite sau deteriorate mai usor, iar corpul lor nu este foarte „priceput” in a scapa de substantele daunatoare. De asemenea, unii contaminanti pot trece de la mama la copil in timpul sarcinii.
Conform Ordinului Ministerului Sanatatii nr. 978/2006 si Societatii Romane de Pediatrie, apele potrivite pentru sugari și copii mici trebuie să respecte următoarele criterii:
- Sa aiba o cantitate de saruri dizolvate mai mica de 500 mg/l (reziduu sec la 180 °C)
- Să aiba un conținut de CO² mai mic de 250 mg/l
- Cantitatea de fluor sa nu depaseasca 1,5 mg/l si
- Cantitatea de azotati (Nitrati) sa nu depaseasca 10 mg/l.
In SUA, Agentia de Protectia Mediului si EWG au facut ghiduri in care recomanda testarea periodica pentru:
- Bacteriile coliforme cel putin o data pe an.
- Nitrati la fiecare doi ani.
- Plumb cel putin o data.
- Mangan cel putin o data.
- Arsen cel putin o data.
- Fluoruri: se recomanda sa discutati cu medicul sau medicul dentist al bebelusului dvs. daca ar trebui sa testati acest parametru.
Bacterii coliforme
Bacteriile coliforme pot indica faptul că alte bacterii infecțioase, viruși sau paraziți pot fi în apa dvs. Acestea pot provoca diaree, vărsături, crampe, greață, dureri de cap, febră și oboseală. Sugarii și copiii sunt mai predispuși să se îmbolnăvească sau să moară din cauza bolilor infecțioase. Orice nivel de bacterii coliforme poate fi dăunător.
Nitrati
Nivelurile ridicate de nitrați pot afecta modul în care sângele transportă oxigenul și poate provoca methemoglobinemie (cunoscut și sub numele de sindromul bebelușului albastru). Methemoglobinemia poate determina pielea să devină albastră și poate duce la boli grave sau la deces. Sugarii hrăniți cu sticle sub vârsta de șase luni prezintă cel mai mare risc de a suferi methemoglobinemie. Apa poate fi dăunătoare dacă nivelul de nitrați este peste 10 miligrame pe litru (mg / L) sau 10 părți pe milion (ppm). EWG recomanda ca nivelurile de nitrati sa nu depaseasca 5 ppm, pe baza dovezilor emergente ca nitratul provoaca probleme in timpul sarcinii si ar putea creste riscul de cancer
Plumbul
Plumbul poate afecta creierul, rinichii și sistemul nervos. Plumbul poate, de asemenea, să încetinească dezvoltarea sau să provoace copiilor probleme de învățare, comportament și auz. Bebelușii, copiii cu vârsta sub șase ani și femeile însărcinate prezintă cele mai mari riscuri pentru sănătate cauzate de plumb. Orice cantitate de plumb este daunatoare.
Mangan
Nivelurile ridicate de mangan pot provoca probleme cu memoria, atenția și abilitățile motorii. De asemenea, poate provoca probleme de memorie și comportament la sugari și copii. Apa poate fi dăunătoare dacă nivelul de mangan este peste 50 micrograme pe litru (µg / L).
Arsen
Nivelurile ridicate de arsenic pot contribui la reducerea inteligenței la copii și la un risc crescut de cancer la nivelul vezicii urinare, plămânilor și ficatului. Arsenul poate contribui, de asemenea, la diabet, boli de inimă și probleme ale pielii. Orice nivel de arsen poate fi dăunător. MDH (Minnesota Health Department) recomandă tratarea apei cu arsen peste 10 µg / L sau găsirea unei surse alternative de apă.
Fluor
Cantitatea potrivită de fluor ajută la prevenirea cariilor dentare. Medicul sau dentistul bebelușului dvs. vă poate ajuta să vă asigurați că bebelușul primește cantitatea corectă. Spre deosebire de alte substante chimice monitorizate de sistemele de apa, fluorul este adaugat in mod intentionat la apa potabila, chiar daca cercetarile arata clar ca fluorura este cea mai eficienta atunci cand este utilizata local in pasta de dinti si nu este ingerata.
In 2011, ca raspuns la un proces formulat de EWG si alte grupuri de sustinere, Departamentul pentru Sanatate si Servicii Umane a recomandat ca serviciile de apa sa reduca cantitatea de fluor adaugata in apa la 0,7 ppm – in scadere fata de recomandarea anterioara, care permitea pana la 1,2 ppm fluor in apa potabila. Aceasta noua recomandare a intrat in vigoare in 2015. [standarde ale SUA]
Centrele pentru controlul si prevenirea bolilor afirma ca, daca formulele pentru sugari sunt amestecate cu apa fluorurata, dintii bebelusului ar putea fi afectati de fluoroza dentara, care apare sub forma de pete albe pe dinti.
EWG recomanda amestecarea formulelor pentru bebelusi cu apa fara fluor, in special pentru sugarii a caror dieta este exclusiv formula pentru bebelusi sub forma de pulbere.
EWG considera ca reglementarile federale privind apa potabila trebuie sa acorde o atentie speciala expunerii si toxicitatii contaminantilor apei potabile pentru copiii mici. Cu toate acestea, multe standarde nationale existente privind apa potabila au fost elaborate pentru un adult care cantareste 70 de kilograme – nu pentru un copil sau, mai ales, pentru un sugar. De aceea, am publicat propriile noastre standarde EWG, care sunt limite extrase din cele mai bune cercetari stiintifice care pun pe primul loc sanatatea copiilor.
Teknovara va ofera sisteme de purificarea apei cu osmoza inversa care retine poate aduce in standardele mai sus mentionate apa de retea sau de fantana.
Vizitati oferta noastra si contactati-ne pentru mai multe informatii.
Acest articol este extras si tradus din urmatoarele surse:
https://www.ewg.org/research/drinking-water-and-children-s-health
https://www.health.state.mn.us/communities/environment/water/wells/waterquality/safebaby.html
https://www3.epa.gov/safewater/kids/kidshealth/pdfs/brochure_childrenstandards.pdf
Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 978/2006